Świeżą szynka w kawałku smakuje wyśmienicie, a jej zakup jest bardzo ekonomiczny. Niestety prze jej konsumpcją trzeba ją pokroić na równiutkie plastry, a to dla wielu osób nie jest ulubionym zadaniem. Czynność tę można wykonywać szybko oraz bardzo sprawnie wówczas, gdy na wyposażeniu kuchni znajduje się dobra krajalnica do wędlin. Jaki sprzęt jest najlepszym wyborem?
Dlaczego warto kupić krajalnicę do wędlin
Co prawda krajalnice do wędlin bardzo często kojarzą się ze sklepami spożywczymi, stoiskami garmażeryjnymi oraz lokalami gastronomicznymi, niemniej urządzenie to jest także bardzo przydatne w domowej kuchni. Sprzęt ten doskonale sprawdza się nie tylko podczas masowej sprzedaży wędlin, lecz również znacznie ułatwia przygotowanie śniadań, przekąsek oraz kolacji. Z pomocą tego niezawodnego urządzenia można także z łatwością kroić na plastry o różnej grubości żółty ser.
Gdy w naszym domu brakuje ostrych noży, a krajanie wędlin na cieniutkie, równe plastry nie jest naszym ulubionym zajęciem, to wówczas zakup krajalnicy jest bardzo dobrym wyborem. INVEST HORECA to producent oferujący niezawodny oraz atrakcyjny cenowo sprzęt, który potrafi służyć niezawodnie w każdej kuchnie przez szereg długich lat.
Jakie krajalnice do wędlin są najlepszym wyborem
Obecnie na rynku wybór krajalnic do wędlin jest ogromny. Ich istotnym elementem jest nóż obrotowy, który może posiadać różną średnicę. W przypadku urządzeń służących do krajania wędlin, sera oraz chleba nóż obrotowy powinien mieć średnicę od 17 do 19 centymetrów. Z kolei jego ostrza mogą być:
- gładkie – które to doskonale nadają się do krojenia sera oraz ewentualnie warzyw. Takie ostrza niezbyt dobrze radzą sobie z krojeniem pieczywa
- z ząbkami – te uniwersalne noże świetnie radzą sobie z krojeniem nie tylko wędlin, lecz także chleba, sera oraz warzyw.
Ważnym elementem każdej krajalnicy do wędlin jest również przesuwana tacka na której to umieszcza się produkt przeznaczony do krojenia. Element ten sprawia, że rojenie jest bardzo łatwe oraz wygodne. Może ona być wykonana ze stali lub plastiku. Ta druga jest mniej trwała, ale w zupełności wystarcza do domowego użytku.
Decydując się na zakup krajalnicy warto też zwrócić uwagę na to, z czego jest wykonany korpus. Najlepszym wyborem są urządzenia wyposażone w korpus ze stali lub metalu. Sprzęt taki jest bardzo solidny, łatwy w czyszczeniu oraz odporny na wszelkie uszkodzenia mechaniczne. Potrafi on służyć niezawodnie przez długie lata nawet wówczas, gdy ma bardzo często kontakt z żywnością.
No Replies to "Krajalnice - a krojenie wędlin na cienkie i równe plastry"