Włoskie smaki które kochamy

Ulice największych polskich miast obfitują w różnorakie lokale gastronomiczne oferujące przysmaki z rozmaitych zakątków świata. Bardzo popularne są restauracje serwujące dania kuchni staropolskiej, tajskiej, chińskiej czy meksykańskiej, jednak prym od lat wiedzie kuchnia włoska.
Nie jest trudno określić przyczyny tak szerokiego rozpowszechnienia potraw pochodzących z Półwyspu Apenińskiego. Od wieków Włosi wkładali w ich przygotowywanie ogrom serca i poświęcenia, co zaowocowało powstaniem specyficznej ceremonii spożywania posiłków, ich doskonałym wyglądem, zapachem i smakiem. Ponadto, osoba spożywająca prawdziwe włoskie jedzenie w kraju jego pochodzenia może być pewna, że zaserwowane jej danie jest najwyższej jakości – ugotowane w znacznej mierze z lokalnych produktów.
Myli się jednak ten, kto kojarzy Włochy jedynie z pizzą i makaronami. Poza tymi potrawami, każda większa restauracja włoska może zaoferować nam cały wachlarz innych dań takich jak pasty różnego rodzaju, risotto, caprese czy gnocchi. Na uwagę zasługują również desery, zwłaszcza tiramisu i panna cotta, które są znane i lubiane na całym świecie.
Oprócz potraw, warto pamiętać również o dwóch napojach będących wizytówką kuchni włoskiej, a mianowicie kawie espresso, która pita jest zwłaszcza o poranku, a także o winie włoskim słynącym z doskonałego smaku i wysokiej jakości.
Nic nie wskazuje na to, aby w najbliższych latach kuchnia włoska miała komukolwiek ustąpić miejsca w rankingu popularności. Podczas gdy moda na potrawy innych kultur stale się zmienia, kuchnia włoska pozostaje niezmiennie ceniona.
Zobacz też: Restauracja Da Pietro Kraków

No Replies to "Włoskie smaki które kochamy"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.